Se încarcă pagina ...

Centru de Cercetare pentru Agricultură Durabilă

 

Director centru: Prof.univ. dr. Dumitru Ilie SĂNDOIU
 
Centrul de cercetare este acreditat CNCSIS din anul 2004.
 
Structură centru:
·         Laboratorul de Pedologie;
·         Laboratorul de Fizica Solului;
·         Laborator de Conservarea Solurilor;
·         Laboratorul de Agrotehnică;
·         Laborator de Biologia Solului;
·         Laborator de Ecologie;
·         Laborator de Fitotehnie;
·         Laborator de Pratologie;
·         Laborator de Calitatea Produselor Agricole;
·         Laborator de Genetica şi Ameliorarea Plantelor;
·         Laborator de Genetica Plantelor;
·         Laborator de Protecţia Pantelor (Fitopatologie, Entomologie, Virusologie, Microbiologie);
·         Laborator de Tehnică Experimentală;
·         Laborator de Mecanizare.
 
 
Tematici de cercetare:
  • Resurse tehnologice în agricultura durabilă:
    • Resursele de sol şi ameliorarea lor;
    • Resursele genetice şi ameliorarea lor;
    • Resursele bioclimatice şi optimizarea folosirii lor;
    • Perfecţionarea resurselor materiale (îngrăşăminte organice şi chimice, pesticide, stimulatori de creştere) şi a valorificării lor;
    • Apa ca element, resursă şi auxiliar tehnologic în agricultura durabilă;
    • Transformarea şi valorificarea energiei în agricultura durabilă;
    • Potenţarea resurselor în condiţii extreme pentru plante;
    • Valorificarea resurselor prin procese de transformare biotică şi abiotică;
    • Modelare în exploatarea resurselor de sol;
    • Evaluarea şi valorificarea resurselor, proceselor de transformare şi a informaţiilor în proiectarea tehnologică din agricultura durabilă.
  • Bazele tehnologiei plantelor în agricultura durabilă:
    • Cerinţe generale şi specifice faţă de factorii de viaţă ai plantelor şi oferta pedo-bio-climatică;
    • Formarea biomasei şi evaluarea acţiunii factorilor de stare şi dinamici asupra acesteia;
    • Studiul rotaţiei culturilor în agricultura durabilă;
    • Lucrările solului în agricultura durabilă;
    • Fertilitatea solului în agricultura durabilă;
    • Transformări biotice în sol în agricultura durabilă;
    • Protecţia culturilor agricole în agricultura durabilă;
    • Corecţia deficienţelor în agricultura durabilă;
    • Modelarea în cultura plantelor.
  • Cercetare şi dezvoltare tehnologică în agricultura durabilă:
    • Cercetare şi dezvoltare tehnologică la plantele de câmp;
    • Cercetare şi dezvoltare tehnologică la pajişti şi plantele furajere;
    • Cercetare şi dezvoltare tehnologică la plante medicinale;
    • Tehnologii convenţionale şi neconvenţionale comparate;
    • Calitatea tehnologiei în agricultura durabilă;
    • Sisteme tehnologice complexe de valorificare a resurselor în lanţurile trofice: lanţurile trofice sol-apă-plantă-atmosferă şi sol-plantă-animal;
    • Optimizări secvenţiale şi generale în tehnologia plantelor în agricultura durabilă;
    • Tehnici şi tehnologii pentru valorificarea terenurilor cu diferite surse şi grade de poluare;
    • Tehnologii bazate pe efectele metodelor de combatere integrată a bolilor, buruienilor şi a dăunătorilor;
    • Managementul cantităţii şi calităţii producţiei în agricultura durabilă;
    • Dezvoltarea de sisteme de expertiză, diagnoză şi prognoză în producţia plantelor de câmp;
    • Sisteme expert în cultura plantelor;
    • Sisteme alternative de producţie vegetală.
  • Calitatea producţiei şi a mediului în agricultura durabilă
    • Strategii de asigurare a calităţii produselor alimentare în vederea satisfacerii cerinţelor de hrană ale populaţiei;
    • Elaborarea pentru diferitele tipuri de materii prime a condiţiilor, mijloacelor şi tehnicilor de minimizare a pierderilor directe post-recoltă;
    • Studiul parametrilor ce determină comportarea produselor cu valorificare în stare proaspătă cu grad ridicat de perisabilitate în cadrul operaţiilor de manipulare, condiţionare în vederea procesării sau a depozitării;
    • Optimizarea tehnologiilor existente şi elaborarea de noi tehnologii pentru asigurarea conservabilităţii cu pierderi minime cantitative şi calitative a materiilor prime pe medie şi lungă durată;
    • Promovarea calităţilor organoleptice, biologice şi comerciale ale produselor alimentare cu stabilirea criteriilor de caracterizare a degradării structurale;
    • Promovarea de metode de analiză şi control nedistructiv, nepoluant asupra produsului în fluxul operaţiilor de condiţionare, păstrare şi procesare;
    • Studiul relaţiei cerere-ofertă pe filiere de producţie vegetală;
    • Cercetări fundamentale privind influenţa tehnologiei asupra calităţii producţiei vegetale ca mijloc esenţial al asigurării cerinţelor sanogenetice specifice;
    • Elaborarea de procedee noi pentru valorificarea integrală a componentelor materiilor prime şi subproduselor în condiţiile proceselor circular active nepoluante;
    • Dezvoltarea de tehnici de analiză a calităţii şi a stării de poluare chimică a apei consumate de populaţie şi în procesul producţiei agricole în vederea evaluării riscului pentru sănătate;
    • Monitoringul factorilor de mediu cu impact direct în producţia agricolă (sol, aer, apă);
    • Calitatea seminţelor şi a materialului de semănat la plante în agricultura durabilă.